При покупці мотоцикла не варто одразу збиратися в дорогу, адже навіть звичайна поїздка містом потребує підготовки. Важливо подбати про свою безпеку та придбати якісне екіпірування. Магазин Мотодом допоможе вибрати та купити все, що знадобиться як новачкові, так і досвідченому байкеру.

Наколінники не просто доповнюють образ, але дбають про безпеку водія мотоцикла. Завдяки їм вдасться уникнути травми коліна, деякі моделі додатково захищають гомілку. Без цього аксесуара не варто вирушати в поїздку, особливо якщо маршрут включає складні траси та дороги, посипані гравієм.

Які бувають наколінники

Перед покупкою виробу варто розібратися з різновидами. Головне призначення цього елемента екіпірування – захист колінного суглоба від травм. Ця частина ноги часто страждає при падіннях та зіткненнях, після пошкоджень доводиться довго відновлюватися. Тому виріб повинен не просто бути присутнім на нозі, а й бути якісним.

Наколінники для мотоциклів в більшості випадків складаються з одного або двох зовнішніх шарів із твердого матеріалу, що приймає ковзний або прямий удар. Під жорсткою частиною знаходиться м'яка демпфувальна — вона гасить кінетичну енергію і дозволяє уникнути повторних травм об тверді частини елементів екіпірування. Конструкцію збирають на нетканому полотні чи тканинній основі.

Наколінники діляться на шарнірні та безшарнірні. Перші:

  • забезпечують захист як колінного суглоба, так і гомілки;
  • завдяки наявності шарнірів не обмежують рухів мотоцикліста;
  • оберігають від травм при прямих та бічних ударах;
  • випускаються з легкого та міцного, якісного карбонату;
  • розраховані на професіоналів, тому продаються за високою ціною.

Безшарнірні доступніші за вартістю, тому їх часто купують любителі. Ці моделі відрізняються довговічністю та стійкістю до зношування, через те, що виконані з якісного пластику. За формою безшарнірний захист простий, забезпечує ефективний захист під час їзди на невеликій швидкості.

Яких помилок припускаються при покупці

Правильний вибір виробів – запорука безпеки та комфорту байкера. Як професійні, так і недорогі безшарнірні наколінники вибирають відповідально, вивчаючи усі характеристики. Не обов'язково купувати найдорожчі, необхідно керуватися поставленими цілями та своїм стилем їзди. Розглянемо популярні помилки, яких припускаються мотоциклісти.


Вибір невідповідного розміру

Екіпірування повинне точно відповідати габаритам мотоцикліста, інакше не вдасться досягти якісного захисту. Найдорожчі моделі випускаються у трьох розмірах, бюджетні варіанти пропонують два. Існують окремі варіанти для дітей. Визначити, що наколінник підходить за розміром, просто за такими ознаками:

  • виріб щільно прилягає до ноги;
  • захист не бовтається;
  • мотоцикліст не відчуває дискомфорту під час носіння.

Якщо надіти занадто маленький наколінник, це призведе до порушення циркуляції крові. Занадто великі моделі будуть постійно сповзати, підвищуючи ризик упасти та отримати травму. Для вибору вимірюють сферу застосування ноги на відстані близько 13 см вище та нижче центру коліна.

Неправильне припасування по нозі

Допускаючи помилки при виборі наколінників, мотоциклісти-новачки часто беруть перші-ліпші. Хороше та безпечне екіпірування повністю повторює контури тіла людини – це необхідно, щоб ефективно гасити ударну силу та запобігати травмам. Занадто тісні наколінники передавлюють ноги, тому спричиняють біль і дискомфорт. Має значення не тільки розмір, але і відповідність параметрів виробу формі тіла байкера.

Катання з мінімальним захистом чи без нього

Деякі мотоциклісти вважають, що з ними в дорозі нічого не станеться. Але екіпірування необхідне навіть для їзди міськими дорогами, адже при падінні й з невеликої висоти є ризик зламати ногу. Тому краще купувати наколінники з максимальним захистом – не лише коліна, а й гомілки.


Неправильний вибір матеріалу

Виробники випускають захист на основі різних видів сировини. При виборі має значення не ціна, а якість конкретного матеріалу. Багато залежить від умов та стилю їзди – наприклад, для дощової погоди підійдуть моделі, стійкі до впливу вологи.

Для літніх поїздок у спеку знадобляться вироби з матеріалів, що дихають. Як важлива частина мотоекіпірування, наколінники мають бути жорсткими. Має значення щільність тканини, що використовується при виготовленні, та її здатність захистити колінний суглоб від ударів.

Купівля виробів без світловідбивних вставок

Їх наявність обов'язкова для тих, хто воліє їздити на мотоциклі ввечері та вночі. Світловідбивні вставки зроблять мотоцикліста видимим для інших учасників дорожнього руху. Для поїздок вдень більше підійде яскраве екіпірування, його добре видно здалеку.

Купівля неякісних наколінників, що не відповідають стандартам безпеки.

Заощаджувати на екіпіруванні не можна, адже недостатньо міцні фіксатори та не твердий матеріал стають причиною травм. Відповідність стандартам безпеки – важлива вимога, що підтверджує хорошу репутацію виробника.

Захист для мотоцикліста – пріоритет та можливість зосередитись на задоволенні під час поїздки. Не варто купувати перші ліпші наколінники, не переконавшись, що вони підходять за розміром.