Яку мотокуртку вибрати, рано чи пізно постає питання перед кожним байкером. Цей елемент гардероба вкрай важливий, адже захищає від багатьох зовнішніх факторів, коли стане першим бар'єром. Плюс до цього буде додаткове прикриття тіла від холоду, вітру, дощу. Правильно вибрана мотокуртка – це запорука комфортної їзди за будь-яких погодних умов.

Види мотокурток: який варіант краще вибрати

Перед тим як вибрати мотокуртку, слід розібратися, які є її види. Вони мають ряд відмінностей, як за виглядом, так і за функціями. Виділяються такі різновиди:

  • туристична. Виготовляється переважно з текстилю, найчастіше поліестеру. Коли дощ невеликий, під час поїздки не намокнете. Вологонепроникна підкладка також є. Серед особливостей туристичних курток – підстібка, що рятує від холоду. Якщо сильно потеплішає, то її можна легко зняти. У подібних моделях поганий захист спини. Якщо планується тривала поїздка, слід додати протектори;
  • міська. Відрізняється меншою довжиною, ніж туристична. Вибираючи таку мотокуртку, отримаєте схожі функції, ще й із великою кількістю кишень. Виглядає ближче до спортивного стилю;
  • сітка для літа. У ній є вентиляційні вставки. Відмінне рішення для поїздок влітку, вибирайте таку для міської спеки. Важливий плюс – захист на плечах, ліктях та спині;
  • класична. До цієї групи належать шкіряні моделі максимально простої конструкції. Головний плюс – привабливий зовнішній вигляд, тому комфортно почуватимете себе, в тому числі, в громадських місцях. Вибираючи таку, будьте готові до того, що потрібно придбати додатковий захист;
  • спортивна. Ця куртка має сидіти як друга шкіра. У ній є, зокрема, додаткова підкладка. Є і водонепроникна мембрана, тому без проблем можна їздити і в дощ. Потрібна додаткова захисна вставка на спині;
  • косуха. Характерний байкерський атрибут, скоріше, елемент стилю, ніж повноцінний захист або функціональний елемент гардероба мотоцикліста. Вирішивши вибрати таку, обов'язково потрібно мати під рукою ще одну куртку, більш практичну.

Можна дійти висновку, що ці типи курток – це предмет одягу, зручний, практичний (чи не дуже), проте до нього обов'язково потрібно купувати додатковий захист. Який вибрати – справа за вами.

Матеріали курток: який краще вибрати

Існує всього 2 основні матеріали – шкіра та текстиль. Вибір того чи іншого варіанта не впливає на те, як має сидіти мотокуртка. Тут дуже важливо правильно визначити свій розмір, але про це детальніше розповімо далі. А поки що оцінимо плюси та мінуси.

Отже, у шкіряної такі переваги: ​​надійність, впевнена фіксація захисту, довговічність, здатність зберігати тепло. З недоліків: необхідність правильного догляду, досить велика вага і певною мірою обмежена рухливість. Останній момент особливо яскраво проявляється, якщо куртка обрана не за розміром.

Текстиль також має свої плюси, і це: легкість (куртки не сковують рухів, швидко сохнуть після дощу), доступна ціна. Недоліки: менший ступінь захисту, вставки можуть рухатися при падінні/ковзанні.

Розмір мотокуртки: вибирайте правильно

Одне з дуже важливих питань, яким задається кожен покупець: як вибрати мотокуртку за розміром. І це справді не так легко, як може здатися. З одного боку, такий верхній одяг повинен сидіти щільно, ніде не бовтатися, адже можуть виникнути труднощі з фіксацією захисту. З іншого, у ній має бути зручно. Відразу скажемо, що деякі типи курток, наприклад, шкіряні, не дадуть вам такого ж комфорту, як текстильні. Тому потрібно зрозуміти, що для вас важливіше.

Отже, як визначити розмір мотокуртки? Насамперед зробіть виміри талії, грудей та довжини рукава. Причому міряти потрібно не інші куртки чи одяг, який добре на вас сидить, а саме своє тіло.

Вимірюючи обхват грудей, сантиметр повинен проходити під руками у найширших місцях. Зверніть увагу на те, щоб річ лежала рівно, без перекосів. Розслабтеся, не втягуйте і не випинайте груди, не сутультесь. Також виміряйте і талію.

По рукавах – прокладіть сантиметр від основи шиї до зап'ястя. Руки трохи зігніть, але не сильно. Спочатку прикладіть до ключиці, далі вздовж плеча до ліктя, після – до нижньої частини зап'ястя.

Маючи ці дані, вже можете розглядати таблицю розмірів конкретної моделі та виробника. Врахуйте, що вони відрізняються у різних брендів. Якщо ваші параметри знаходяться між двома розмірами, вибирайте той, який менше.

Якщо важко з вибором, завжди на допомогу готові прийти консультанти магазину – розкажуть, які моделі є в асортименті, і допоможуть з підбором розміру.