Їзда на мотоциклі – дуже цікаве заняття. Ступінь вашого захоплення від цього можна порівняти тільки з небезпеками, які чатують то тут, то там. Їзда на мотоциклі – це аварії, які спричиняють травми, а також ряд типових захворювань, від яких страждає більшість шанувальників мотоспорту. Сьогодні поговоримо про той аспект, який не заведено порушувати. Вашій увазі — небезпека їзди на мотоциклі. Наша мета – попередити, а це допоможе вжити всіх заходів, щоб не допустити їх.

Травми мотоциклістів: забій, рана, переломи та не тільки

Травми мотоциклістів — це одна з найпоширеніших небезпек, з якими доведеться стикатися. Незалежно від швидкості та конкретної ситуації, різного роду ушкодження виникають. Отже, що може статися?


Травма голови

Це найнебезпечніше для мотоцикліста, адже ймовірність смерті при пошкодженні мозку дуже висока. Травми голови трапляються, зокрема, в тих, хто носить шолом. Найчастіше лікарі діагностують:

  • ушкодження носа;
  • травми очей;
  • ушкодження шийних хребців.

Найпоширенішою травмою вважається струс головного мозку різного ступеня важкості. Якщо падіння під час ДТП було назад, то постраждає потилиця. Це на додаток до струсу загрожує ще й прикушуванням язика.

Переломи

Переломи кісток на другому місці у рейтингу найпоширеніших травм. Зламати можна буквально все, що завгодно, але найчастіше це:

  • кисті;
  • ребра;
  • кістки ніг.

Небезпека їзди на мотоциклі у тому, що переломи, як правило, відкриті, адже відбувається дуже сильний вплив. Це в результаті призводить до того, що деформація кістки виходить за межі м'яких тканин.

Ковзачка

Якщо ви їхали та «зловили» ковзачку на мотоциклі, то вам забезпечені дуже великі ушкодження. Це вкрай небезпечно і відбувається, коли продовжуєте їзду, але вже не на транспорті, а власним тілом. Спочатку стирається шкіра, потім знімаються м'язи. Попередити дуже серйозні пошкодження великої площі можна, якщо завжди одягати захист незалежно від погоди. Інакше вам не уникнути серйозних переломів, адже на м'яких суглобах тканин немає. А це означає, що «стиратися» практично відразу почнуть кістки.

Інші пошкодження

Є ще деякі травми під час падіння з мотоцикла в залежності від типу транспорту:

  • спортивні. Тяжкі травми черепа, шиї, плечей, грудної клітки, переломи рук, кистей, ковзячка. Все через специфічну посадку та дуже швидкісну їзду;
  • круїзери. Знову ж таки, характерні травми спричинені специфікою посадки. Конкретніше: ушкодження рук, ніг, тазу, живота;
  • класичні та туристичні. Ушкодження суглобів, плечей, ліктів, колін, гомілкостопа, здавлювання, тертя об асфальт, гравій;
  • крос. Практично будь-які травми. Тут шкода здоров'я від мотоцикла практично тотальна, наскільки все буде серйозно – залежить від рівня захисту.

Потрібно також сказати про характерні ушкодження при падінні в тій чи іншій проєкції. Так, якщо впадете назад, постраждає хребет, аж до компресійного перелому. Коли «полетіли» вперед – постраждають живіт, пах, грудна клітка, ризик розриву внутрішніх органів, переломи рук. Фронтальне або бічне падіння – переломи та забиття тієї сторони, на яку довелося приземлитися, страждають лікті, плечі, коліна, стегнова кістка, таз.

Типові хвороби мотоциклістів

Якщо навіть якимось дивом вдається не допустити травм або вони не дуже серйозні, а це можливо, якщо виберете надійне екіпірування, то хвороб від їзди на мотоциклі уникнути не вдається практично нікому.

Найпоширеніші належать до сфери урології, отоларингології, неврологічні та застудні.

Отже, почнемо з урологічних. Найчастіше від них страждають чоловіки на мотоциклісти, їх переслідує простатит. Його викликають мікротравми, інфекційні зараження, переохолодження. Не треба думати, що молодий вік виключить подібний стан. На розвиток простатиту вказують хворобливе сечовипускання та дискомфорт у пахвинній зоні. Якщо такі відчуття, слід звернутися до уролога.

Наступні за поширеністю патології – зі сфери отоларингології та застудні захворювання. Дуже часто вони викликані переохолодженням та різноманітними інфекціями. Один зі станів, які діагностуються у мотоциклістів, – це отит. Якщо його запустити, є ризик розвитку ускладнень – погіршення слуху, біль, рідкі виділення. Ще одна поширена хвороба – гайморит, який дуже швидко перетворюється на хронічну фазу.

Нерідко спостерігаються патології суглобів. Це відбувається через сильні навантаження під час їзди, а також часті травми. Також діагностуються синдром зап'ясткового каналу, вібраційна хвороба та багато інших. Особливо це стосується байкерів із хронічними патологіями.