Одні люди побоюються мотоциклів, інші вважають за краще приборкувати цю міць. Однак точно немає байдужих. Причому саме швидкість стає тією самою сполучною ланкою між тими, хто вже їздить, і тими, хто ще думає. Можливо, надихнетеся і таки зважитеся на покупку байка, дізнавшись про найшвидші мотоцикли у світі. Це те, що здатне захопити та мотивувати.

Найшвидший не серійний Мотоцикл Додж Томагавк

Мотоцикл Dodge Tomahawk – це те, що ви не зустрінете на вулицях свого міста, адже він не має серійного виробництва. Цей концепт побачив світ у 2003 році й досі займає провідні позиції. Ось його основні характеристики:

  • максимальна швидкість – 468 км/год, хоча теоретично може досягати 613 км/год, проте немає жодних доказів цього;
  • двигун – 8400 м куб.;
  • потужність – 500 к/с;
  • вага – 277 кг;
  • розгін до 100 км/год за 2,5 секунди.

Цей швидкісний мотоцикл має специфічну конструкцію – у нього 2 передні та 2 задні колеса, але вони здвоєні. У моделі є незалежна підвіска для кожного, що зроблено саме для того, щоб байк досягав високих швидкостей.

Як матеріали для моделей, які збиралися, до речі, вручну використовували титан, алюміній, карбон, магній. Основне завдання – це зменшити вагу мотоцикла. У планах авторів був випуск близько 300 одиниць, але практично зібрано всього кілька екземплярів, які зараз знаходяться в приватних колекціях.

Y2K MTT Turbine Superbike: серійний швидкісний мотоцикл

На звання «Найшвидший мотоцикл у світі 2024» цілком може претендувати  серійна модель Y2K MTT Turbine Superbike. Він має допуск до використання на дорогах загального користування. Цікаво, що випускали його в період з 2000 до 2005 року і він потрапив до Книги рекордів Гіннеса, щоправда, не як найшвидший, а як найдорожчий серійний мотоцикл.

Серед важливих характеристик:

  • двигун – газотурбінний Rolls Royce Allison;
  • потужність – 320 к.с;
  • розгін до 100 км/год за 2,5 секунди;
  • максимальна швидкість – 402,3 км/год.

Цікаво, що це єдиний мотоцикл із газотурбінним двигуном, який отримав дозвіл на їзду дорогами загального користування. Хочемо відзначити також оригінальний дизайн. Внаслідок специфічних обрисів, йому вдається отримувати теплову енергію від вихлопу і трансформувати її у вихідну потужність. Як результат, він швидший за своїх серійних побратимів.

Швидкий та модернізований Сузукі Хаябуса

Лінійку мотоциклів Suzuki Hayabusa почали випускати давно. Цікаво, що він був найшвидшим у світі наприкінці 20 початку 21 століття. За цей період встигли випустити кілька лінійок з покращеннями та прискореннями. Найперший реліз відбувся в 1999 році, тоді байк розвивав 312 км/год, проте такий розгін не судилося випробувати, адже японські та європейські виробники домовилися про те, що незалежно від потужності мотора, швидкість не повинна перевищувати 299 км/год. Наступні зміни відбулися у 2008, 2013 та найсвіжіше у 2022 році. Найсвіжіша модель отримала такі характеристики:

  • потужність — 188 к. с.;
  • двигун 1340 см куб.;
  • розгін до 100 км/год – 3,2;
  • швидкість 320 км/год.

Це не найпотужніший мотоцикл, однак, у ньому змінили профілі розподільних валів, пружини клапанів та збільшили підйом випускних клапанів. Основні оновлення спрямовані на покращення довговічності та надійності. Ще один плюс — це ширші можливості тюнінгу, ніж у попередньої версії.

Kawasaki Ninja ZX-14 швидкий мотоцикл на кожен день

Модель цього мотоцикла з'явилася у 2006 році, на той момент він став унікальною новинкою, а саме першим гіперспортивним. У нього передбачено пластикове обваження, максимально потужний двигун. Ходова система заточена під швидкий рух прямою. Модель 2021 доступна тільки на ринках Австралії та Північної Америки.

Серед відмінних якостей чудова керованість у комбінації зі швидким прискоренням, також у нього збалансована продуктивність завдяки використанню передових технологій. Зазначимо, що у двигуна є 2 режими повна потужність і знижена – близько 70%.

Ця модель без особливих труднощів розганяється та максимальна її швидкість 300 км/год. Габарити великі, вага, відповідно теж не мала. При цьому слід відзначити дивовижну маневровість. Однак можна впевнено сказати, що Kawasaki Ninja ZX-14 більше підходить для досвідчених мотоциклістів, ніж для новачків.

Honda CBR 1100XX Super Blackbird – швидкісний, але не найшвидший

У рейтингу «Найшвидший мотоцикл 2024», звичайно ж, ми не могли обійтися без нього, його ще називають «Супер Дрозд». Швидкість, що він розвиває, сягає 290 км/год. У ньому встановлений чотирициліндровий двигун потужністю 164 к. с. Він був свого часу найшвидшим у світі, правда аж у далекому 1995 році. Серед інших особливостей моделі, окрім швидкості, про які говорять самі власники, – це стабільність на дорозі, навіть на високій швидкості, у тому числі в таких умовах, він залишається керованим. Навіть при тому, що сьогодні швидкість в 300 км/год вже не щось надприродне, все ж таки у моделі є чимало шанувальників.

Чи варто гнатися за максимальною швидкістю

Найшвидший мотоцикл у світі 2024 мати у своєму розпорядженні — це круто, проте чи дійсно вам потрібен такий монстр. Слід розуміти, що швидкість впливає на ризики кожної поїздки. Для їзди на будь-якому мотоциклі, а тим більше швидкісному, необхідно мати все необхідне екіпірування. А також слід удосконалити свої навички водіння. Пройти додаткові курси та отримати досвід інструктора ще нікому не завадило. Тому в мотоциклі насправді ключове не швидкість, а ваше відчуття за кермом і задоволення від процесу їзди.