Правила дорожнього руху створені для того, щоб їх дотримувалися. І якщо справа стосується мотоциклів, то це буквально життєво важливо. Ми сьогодні обговоримо найпоширеніші причини мотоаварій. Так, не завжди це вина байкера, проте ПДР свідчать, що кожен учасник дорожнього руху має володіти ситуацією та вміти передбачити маневр. Отже, розбираємось.

№5: Неуважність інших учасників дорожнього руху

Дуже часто, практично повсюдно, королями дороги почуваються саме водії машин. Як результат, виникає чимало небезпечних для здоров'я та життя байкерів ситуацій. З культурою водіння тут нічого не вдієш, тому потрібно пристосовуватися. Ситуації, в яких ризикуєте опинитися:

  • перебудова у вашу смугу спереду. Ситуація типова: їде мотоцикл, раптом автомобіліст вирішує випередити. Враховуйте, що всі машини мають сліпі зони: чим менше часу перебуваєте в них, тим краще. Будьте уважні до маневрів чотириколісного: поворотники, вивернені колеса, зміщення до краю смуги, рух головою;
  • удар ззаду. Зупинилися на перехресті, перетині, пропускаєте людину на переході тощо, а машина в'їжджає ззаду. Щоб запобігти такій ситуації, потрібно бути напоготові, особливо в тих місцях, де є ризик проїзду не тверезих шоферів, також бажано піти з центру смуги.

Дуже важливо пам'ятати ставлення автомобілістів до мотоциклістів, і коли це увійде у звичку, стане легше і трохи безпечніше.

№4: Порушення правил дорожнього руху

Цим грішать багато мотоциклістів, що і робить цю причину однією з найпоширеніших. Мотоаварії зазвичай відбуваються через перевищення швидкісного режиму, неправильного входу в поворот, ігнорування знаків і спроб проїхати на сигнал світлофора, що блимає. Якщо перший список причин попередити складно, цей блок цілком у ваших руках, ногах і голові.

№3: Відсутність екіпірування

Навіть не дуже серйозні ДТП, які сталися з мотоциклістом без екіпірування, можуть мати серйозні наслідки. Адекватний захист, виходячи з умов їзди та стилю, – це найважливіше, що просто зобов'язаний купити мотоцикліст ще до того, як навіть почне дивитися у бік поїздок. Причому не просто потрібний екіп, його ще необхідно правильно носити, а саме:

  • шолом затвердженого зразка та застебнутий відповідно до рекомендацій;
  • костюм (куртка та штани) із міцних матеріалів, які витримують тертя об асфальт;
  • рукавички з повноцінним захистом для кісток та суглобів;
  • боти та додаткові елементи захисту для ніг – попередять переломи та зменшать їхню вираженість.

Важливо розуміти, що екіпірування необхідне, воно має бути, якщо вирішуєте вирушати кататися на мотоциклі, незалежно від місцевості та кількості навколишніх транспортних засобів.

№2: Перевищення швидкості

Дуже поширена причина мотоварії, яка несе величезну небезпеку для всіх учасників дорожнього руху. Основна проблема в тому, що більша, ніж дозволено, швидкість збільшує відстань, яка потрібна транспорту для зупинки. Особливо критичним це буде за складних дорожніх умов та погоди, яка не сприяє високій швидкості. Зниження ж, навпаки, гарантує більшу контрольованість і швидшу реакцію.

№1 Мало досвіду

Справді, це одна з найпоширеніших причин. Навчання та здобуття досвіду дуже важливі. Не поспішайте сідати за кермо, доки не впевнені у своїх силах – це небезпечно не лише для вас, а й для оточення.

Ми розповіли п'ять основних причин мотоциклетних аварій, проте їх значно більше, і список можна доповнити ще 5-10 пунктами. Але наведені вище – найпоширеніші.