Мотофестивалі – це завжди яскраві враження як для учасників, так і для тих, хто ще думає, приєднуватися до цієї активної спільноти чи ні. З'їзди байкерів відбуваються регулярно у різних куточках світу, адже практично у всіх містах є прихильники цієї субкультури. Сьогодні ми детальніше придивимося до найпопулярніших мотоциклетних фестивалів у Європі. Буде цікаво, тож вперед.

Нарва МотоФест (Естонія, Нарва)

Один з фестивалів, що найшвидше розвивається, на території країн Балтії та у всій Східній Європі. Створено його єдиним мотоциклетним клубом Нарви. За час свого існування вже встиг змінити кілька назв. Був свого часу "Балтік Ранд", "Нарва Байк". Зміни виявилися як у назві, так і у класі. Усі події Мотофесту відбуваються у середньовічній цитаделі – відновленому нарвському замку.

Традиційне дійство зустрічають грандіозні ворота стародавнього замку. До уваги відвідувачів: мотопарад, лазерне, вогняне, тюнінгове шоу. Подія не обходиться без виступів відомих виконавців із різних країн світу. Також байкери презентують нові мотоцикли. На завершення свята – традиційний феєрверк над річкою, яка має ту саму назву, що й саме місто.

WHEELS AND WAVES

Якщо вам цікаві мотофестивалі в Європі, WHEELS AND WAVES точно не можете пропустити. Це найбільший захід, присвячений світові мотоциклів. У програмі цього року цілих 5 днів активностей, перегонів, концертів та показів змагань, у тому числі з серфінгу, скейтбордингу. І, звичайно ж, мотокросу на найнесподіваніших транспортних засобах та у досить різноманітних локаціях.

Запланована тривалість – 4 дні, і вони точно проходитимуть дуже динамічно. Фестиваль стартує з відкриття, у цей період вдасться насолодитися ретромотоциклами, новими кастомами, фотовиставками, кінопоказами. Легендарні перегони заплановані на треку Сан Себастьян. Буде екстремально. Власне перегони проходять у таких категоріях, як:

  • мотоцикли об'ємом 50 см куб.;
  • байки до 1950 випуску;
  • мотоцикли до 1975 та після 1975;
  • байк менш як 100 кінських сил;
  • супербайки понад 100 к. с.

Місце проведення у 2023 р. – Італія, і сюди шанувальники активних розваг вирушають уже вдруге. Тут точно буде цікаво та захопливо. Все, що потрібно взяти з собою, – це гарний настрій та готовність пробувати щось нове.

Мотоциклетні перегони Isle of Man TT

Форуми мотоциклістів бувають різні, перегони – це ще один варіант, як поспілкуватися з тими, з ким ви на одній хвилі. Щорічні змагання проводять на острові Мен в Ірландському морі. Дуже довго вони вважалися найпрестижнішими у світі. Раніше Isle of Man TT замислювалися як один з етапів Чемпіонату світу з шосейно-кільцевих мотоперегонів.

Сьогодні ТТ – незалежний захід, траса приймає спортсменів двічі на рік – це основна та ретроперегони. Якщо спробувати описати змагання одним словом, то найкращим буде «хардкор». Це складна і довга траса, на яку готові виходити тільки найвідчайдушніші байкери, що накатали десятки тисяч мотогодин і поставили десятки рекордів. Щобільше, на старті цього кросу виходять цілі династії перегонників.

European Bike Week: тільки Харлей

Цілий тиждень з мотоциклами пліч-о-пліч і не з простими, а самими Harley Davidson. Ця подія щорічно приваблює сотні тисяч шанувальників, і вона справді видовищна. Хоча цей форум позиціює себе більше як велосипедний, все ж таки тут є локація, так звана Harley Village. Вона зосереджена навколо фермерського ринку з великою кількістю дилерів та експонатів.

Все це супроводжує жива музика, і все відбувається на двох сценах. Звісно, ніяк не обходиться без додаткової програми. Обов'язкове відвідування виставки найновіших Харлеїв, навіть більше – тест-поїздки для всіх охочих. Ви просто не можете пропустити це.

International Concentration Faro: мотоциклетний рай у Португалії

Це 4 дні із тисячею мотоциклів, пивом, концертами, виставками, вуличними розвагами. Щоліта в червні байкери з усієї Європи вирушають саме до Фару. З 1991 року цей збір мотоциклістів є єдиним у своєму статусі у Португалії. У Фару справді унікальна атмосфера, вулиці буквально переповнені ревом мотоциклетних моторів.

Цей фест показує мотоцикли різного типу – від чопперів до фетбайків і різних класичних моделей і навіть авторських виробів, створених вручну. Протягом усіх чотирьох днів проводяться концерти, шоу, спеціалізовані ярмарки, а атмосфера – байкерська.