За законом кожен власник має оформити страховку на свій транспортний засіб. Ця вимога поширюється не лише на легкові та вантажні автомобілі. Страхування мотоциклів в Україні проводиться за таким самим алгоритмом, адже мопеди, моторолери також є повноцінними учасниками дорожнього руху.

Власник такого транспорту зобов'язаний купити та завжди мати з собою страховку, що діє. Її наявність не лише позбавить необхідності платити штраф, а й дозволить уникнути великих витрат у разі аварії. На мотоцикли оформлюють договір страхування цивільної відповідальності перед учасниками руху.

Що це таке і як працює

В Україні існує єдиний поліс для всіх транспортних засобів – Автоцивілка чи ОСАЦВ. Його оформлюють незалежно від віку, типу, об'єму двигуна та інших характеристик. Мотострахування гарантує, що у разі аварії з вини застрахованої особи той, кого визнають потерпілим, отримає виплату від компанії, з якою укладено договір. Компенсацію перераховують окремо на ремонт транспорту та лікування.

Страхування мотоциклів захищає власника від фінансової відповідальності перед учасниками дорожнього руху. Навіть якщо дотримуватись усіх правил, не завжди виходить уникнути аварії. Результати бувають різними – від невеликих ушкоджень до серйозних дефектів та травм. Страхова компанія бере на себе витрати, пов'язані з ремонтом та медичними послугами.

У результаті власнику мотоцикла не доведеться оплачувати відновлення та лікування повністю зі своєї кишені. Суми виплат різняться, залежно від мети, їх перераховують у межах встановлених лімітів. Максимальна сума відшкодування за майнові збитки – 160 тисяч грн, її виплачують на ремонт транспортного засобу. Якщо у ДТП є травмовані потерпілі, вони матимуть до 320 тис. грн на лікування.

Як оформити страховку

Автоцивілку купують терміном на 1 рік, потім, коли час її дії закінчується, потрібно придбати знову. Раніше треба було їхати до відділення страхової компанії та возити із собою паперовий документ. Тепер у цьому немає потреби, адже ОСАЦВ в електронному вигляді вважається дійсним. Тому придбати поліс зручно онлайн за пару хвилин, не виходячи із дому.

Найпростіше купувати на офіційному сайті страхової компанії – там можна одразу ознайомитись з умовами, побачити додаткові вигідні пропозиції, акції та скористатися ними. На сайтах розміщують онлайн-калькулятори для розрахунку вартості поліса – вони за лічені хвилини показують водієві найвигідніші варіанти. Під рукою потрібно мати:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • техпаспорт на мотоцикл;
  • водійське посвідчення.

Водій прописує необхідну інформацію вручну після того, як вибирає відповідний тип поліса. Після заповнення всіх даних необхідно сплатити страховку зі своєї банківської картки Віза або Мастеркард. Коли платіж проведено успішно, електронний документ надходить на e-mail, вказаний під час оплати.


Поліс у такому вигляді достатньо зберегти на свій гаджет, щоб показувати на вимогу і завжди мати під рукою. Можливість оформлення електронного поліса дає водієві такі переваги:

  • нема потреби шукати найближче до будинку відділення чи їхати до іншого міста;
  • для покупки страховки знадобиться кілька хвилин;
  • водій отримує гарантії виплати від страхової компанії у разі, якщо стане винуватцем аварії;
  • електронний документ дійсний, немає потреби його видруковувати.

Мотострахування доступне і в додатку «Дія», його легко підтвердити на екрані свого смартфона. Перевірити поліс на справжність зручно і в базі Моторно-транспортного страхового бюро, він доступний як звичайним користувачам, так і співробітникам поліції.

Наявність автоцивілки обов'язково за вимогами законодавства. Але оформлення страховки на мотоцикл такого типу передбачає, що у разі аварії винуватець сам не отримує грошової компенсації. ОСАЦВ не покриває пошкодження транспорту, не пов'язаних із ДТП – наприклад, через дії вандалів, стихійні лиха. Щоб розширити спектр дії, слід обрати добровільне страхування КАСКО.Від чого залежить вартість

Сказати точну ціну страховки за умовчанням не можна, оскільки залежить від багатьох чинників. Зручно скористатися онлайн-калькулятором на сайті страхової компанії, щоб побачити скільки доведеться заплатити. Розрахунок займає менше ніж хвилину — достатньо ввести потрібні дані, і з'явиться результат. Для мотоцикла ціна завжди нижча, ніж для автомобіля.

На вартість впливають такі фактори:

  • тип транспортного засобу;
  • категорія та об'єм двигуна;
  • місце реєстрації власника.

Чи не останню роль грає також наявність і розмір франшизи. Це сума, яку не сплачує страхова компанія, а винуватець аварії відшкодовує самостійно. Якщо вибрати франшизу, ціна ОСАЦВ знизиться, але тоді у разі ДТП доведеться частково відшкодувати ремонт чи лікування зі своєї кишені.


Пропозиції від страхових компаній

В Україні працює чимало організацій, які займаються оформленням та продажем полісів для власників мотоциклів. Максимальні ліміти на суми кожної фірми однакові, як і умови оформлення, отримання виплати. Але розцінки відрізняються, адже водієві доступні багато додаткових послуг.

Страхові компанії України пропонують:

  • евакуацію з місця ДТП;
  • медичну допомогу;
  • консультацію лікаря за телефоном;
  • доставку палива;
  • запуск двигуна та інші послуги.

При необхідності можливе також надання медичної допомоги, виплата компенсації без відвідин страхової компанії. Перелік додаткових послуг відрізняється, але всі надають цілодобову підтримку клієнтам на випадок аварії та працюють без вихідних.

Кожна компанія має можливість підвищити ліміт відповідальності за матеріальні збитки – тобто збільшити суму виплати на ремонт потерпілого транспортного засобу. Але тоді підсумкова вартість автоцивілки буде вищою.