В Україні існує транспортний податок, тому цілком логічно, що власники мотоциклів цікавляться, скільки їм доведеться сплачувати. Адже залишитися без свого улюбленого транспорту точно не хочеться, як і сплачувати штраф. У питанні податку на мотоцикл ми розберемося далі, адже це дуже важливо.

Чи є в Україні податок на мотоцикл

Для любителів їзди на байку є хороша новина, податок на мотоцикл в Україні не передбачено, на відміну від багатьох інших країн. І це на тлі того, що існує транспортний, проте він поширюється лише на деякі авто залежно від їхньої ціни та класу.

Цікаво, що такого зобов'язання для власників байків не було ніколи й у 2024 році воно точно не з'явиться. Однак час від часу перевіряти законодавчу базу в цьому напрямі ми все ж таки рекомендуємо.

Водночас оскільки мотоцикл – це транспортний засіб, який переміщається дорогами загального користування, є один щорічний платіж, який має вносити кожен власник. І це страховка.


Страхування мотоцикла 2024 в Україні: що потрібно знати

Оформлення поліса, за аналогією з тим, що є  у машин для мотоциклів також обов'язкове. Це важливий момент, адже є одним з факторів захисту у разі дорожньої пригоди. Страхування є обов'язковим, незалежно від кубатури.

Мотострахування – це ОСАЦВ, яке захищає вас від відповідальності перед іншими учасниками дорожнього руху. Якщо станеться аварія з вашої вини, то оплату збитків в зазначених у законі сумах вноситиме страхова компанія. Поліс покриє матеріальні збитки, шкоду здоров'ю та життю постраждалих.

Страхування мотоциклів відрізняється за ціною, адже залежить від характеристик транспорту, місця реєстрації власника. Загалом поліси недорогі, порівняно з автомобільними.

Інші податки на мотоцикл

Хоча транспортного податку на мотоцикл в Україні не існує, певні види платежів все ж таки передбачені, вони одноразові. І це реєстраційний, який вноситься при отриманні номера та постановці на облік у МРЕВ. На все про все з моменту покупки маєте 10 днів, тому не відкладайте, інакше потім будуть штрафи. Сума платежу також може дещо відрізнятися залежно від регіону, конкретного населеного пункту, країни виробництва транспорту (вітчизняного чи імпортного). Зверніть увагу, такий податок оплачується лише за першої реєстрації.