Сезон мотоциклів не триває 365 днів на рік, хоча багатьом байкерам дуже хотілося б. Кожному складно розлучитися із «залізним конем» на кілька місяців та законсервувати його. Проте в Україні такі кліматичні умови, що диктують свої обмеження. Тому сезон їзди на мотоциклі досить лімітований, і цей час закінчується, коли на градуснику температура вже не піднімається вище +5 ⁰ С. Навіть найекстремальніші байкери все ж дають відпочити мотоциклу в цей період.

Закриття мотосезону: чому це відбувається і коли

Мотосезон, закриття якого вже не за горами, – це не конкретний місяць чи день, терміни досить розмиті та дуже залежать від погодних умов. Коли настає цей час «Х», визначає співтовариство байкерів конкретного регіону і навіть окремого міста. Тривалість відпочинку – 6-7 місяців, і в цей час необхідно законсервувати свій транспорт, про це ми поговоримо далі.

Виходячи з погодних умов на території більшої частини України, закінчення мотосезону – приблизно кінець вересня. Хоча деякі роки вдавалося на кілька тижнів довше їздити. Крім температури, важлива ще й відсутність снігу, ожеледиці.

Коли байкери закривають сезон, заведено організовувати свято, а іноді й цілий фестиваль. Таку яскраву подію наповнюють різними активностями, а саме:

  • показовими виступами байкерів;
  • пересуванням великої мотоколони;
  • тематичними виставками для фанів мототехніки;
  • веселими конкурсами для всіх охочих;
  • виступами відомих колективів.

Як правило, коли закінчується мотосезон, проводять не закриття заходу, як можна було подумати, а фестивалі з вільним входом. Кожен охочий має шанс насолодитися атмосферою, і, цілком імовірно, вже наступного року приєднатися до байкерів.

Чому закривається мотосезон

Якщо цікавитеся, коли закриття мотосезону, то швидше за все тільки починаєте свій шлях байкера. Основні причини, як відомо, – це погодні умови. В осінньо-зимовий період холодно, тому повною мірою насолодитися їздою навряд чи вдасться, потрібне буде додаткове екіпірування. Уявити поїздку під час снігопаду складно, як і за негативних температур. Тільки згадайте, який одяг носите взимку і подумайте, чи зручно керувати байком і наскільки відсотків збережеться ваша здатність маневрувати.

Ще одна причина – часті атмосферні опади, причому у великій кількості та часто несподівано. Їзда трасою в такому разі максимально небезпечна, адже зчеплення з дорожнім покриттям стає гіршим. Тобто, це великі ризики, на які не варто йти.

Основна мета закриття мотосезону – не допустити підвищення кількості ДТП за участю байкерів, коли їзда дійсно стає небезпечнішою. Звертаємо вашу увагу, що в законі немає обмежень для використання двоколісного транспорту восени-взимку, проте краще зробити свій власний вибір на користь сезонності поїздок на мотоциклі.

Підготовка мотоцикла: як його «законсервувати»

Фінальним акордом після закінчення сезону буде підготовка мотоцикла. Основні моменти:

  • вимийте транспорт спеціальним шампунем;
  • обробіть кузов поліролем;
  • всі металеві поверхні обробіть WD. Спрей витіснить вологу та створить захисний шар;
  • гумові трубки та шини обробіть силіконовим спреєм;
  • поміняйте мастило;
  • вивісьте мотоцикл на центральну опору;
  • залийте повний бак бензину, що унеможливлює пересихання трубок паливної системи;
  • закупоріть отвір глушника.

Також потрібно періодично провертати кік-стартером поршні двигуна. Це забезпечить поршням регулярне змащення.