Подорож на мотоциклі – це драйвово, яскраво та цікаво. Однак усі ці відчуття і ще набагато більше можна випробувати тільки за умови, якщо до поїздки підготуєтеся. Причому це не тільки технічні моменти з вашим транспортом. Важливо бути фізично здоровим і навіть правильно морально налаштуватися на цю пригоду. Отже, ми сьогодні розберемося, як правильно подорожувати мотоциклом. Буде цікаво.

Увага до мотоцикла: технічна підготовка транспорту

Звісно, ​​перше, що потрібно для подорожі мотоциклом, — це нормальний технічний стан транспорту. Для початку слід подбати про відповідні покришки. Оскільки дорога далека, потрібно дізнатися про погодні умови під час перебування у дорозі.

Загальне правило — стан покришок має бути максимально близьким до нового або ж знос їх мінімальний з наявних у вашому арсеналі. Обов'язково уточніть тип покриття, який буде на дорозі. Якщо переважно ґрунтове, то потрібен один тип протектора, коли покриття асфальтове, то інший. Найчастіше підійде комбінований варіант.

Також може знадобитися додаткове обладнання. Яке саме залежить від багатьох факторів, у тому числі пори року, типу покриття, стану транспорту. Так бажано обладнати мотоцикл багажником, кофром – центральним чи бічним. Зверніть увагу, що ці елементи можуть вплинути на комфорт, тому уважно вибирайте під власні потреби й вид транспорту.

Непогано себе показала Сіссі bar, адже ця додаткова спинка може використовуватись для фіксації сумок. Залежно від сезонності та дальності поїздки може бути достатньо навіть одного жорсткого кофра та сумки ззаду. Це, з одного боку, дає більше місця, з другого зберігає рухливість. Хороша ідея – встановлення розетки для заряджання електроніки – зможете робити це на ходу.

Також не завадило б перевірити свій транспорт за наступним чек-листом:

  • стан та рівень мастила у двигуні, залишок пробігу до наступної заміни. Якщо вони вже підходять, потрібно провести обслуговування перед тим, як вирушити в дорогу. Ми не рекомендуємо робити це у дорозі, навіть якщо впевнені, що по на шляху буде СТО, краще здійснити ці роботи у комфортних умовах;
  • стан та рівень антифризу та гальмівної рідини. Тут також не варто порушувати періодичність;
  • стан ланцюга із зірками, ремінь – рівень їхнього зносу. Огляньте кардан, оцініть, чи немає шумів, люфтів, підтікання мастила, не забувайте про періодичну заміну;
  • стан свічок запалювання, ковпачків котушки.

Також потрібно оглянути повітряний фільтр, подивитися стан ступичних підшипників коліс та кермової колонки, наявність у них змащення. Важливо розуміти стан підвіски, передньої та задньої, якщо виявлені підтікання, обов'язково потрібно звернутися в ремонт. Далі послідовно огляньте гальмівні шланги та троси управління, стан акумулятора, реле-регулятора, світлові та звукові прилади. Контрольний пункт безпосередньо перед виїздом – це тиск у шинах.

Інструменти: що потрібно мати обов'язково

Збираючись у подорож на мотоциклі обов'язково потрібно взяти з собою мінімум необхідних інструментів, адже у дорозі можуть виникнути різні непередбачувані ситуації. Необхідний набір залежить від дальності поїздки, віку та стану мотоцикла. Далі ми пропонуємо базовий набір інструментів, без яких не обійтися, це:

  • торцеві та розвідні ключі;
  • мультитул;
  • свічник;
  • викрутка зі змінними бітами;
  • набір свічок;
  • запас мастила;
  • лампочки.

Якщо у вас ланцюговий привід, то візьміть все необхідне для швидкого ремонту, а також змащення. Як показує досвід, слід прихопити з собою також і набір для ремонту покришок, компактний компресор, металізований скотч, пластикові хомути. Якщо їдете групою, то постарайтеся домовитись, хто що візьме та не запасатиметься інструментами у подвійному чи потрійному розмірі. Краще, нехай кожен візьме різне, це допоможе вам бути готовим на кожен випадок, а значить зможете вирішити більше проблем у разі їх виникнення.

Турбота про себе: як зібрати екіпірування

Ми впевнені, що екіп у вас точно є. Але на що звернути особливу увагу, якщо в планах тривала подорож Україною на мотоциклі, ми розберемося. Точно потрібні всі захисні елементи, одяг має бути також і зручним, адже в дорозі проведете чимало часу. Те, що оберете одягнути, обов'язково має відповідати наступним критеріям:

  • міцні та практичні матеріали – у дорозі та загалом у подорожі буде проблематично доглядати за речами;
  • мембрани. Спеціальний шар або один із них забезпечить відведення вологи та при цьому досягається паропроникність, а отже, не створюється парниковий ефект;
  • захисні вставки та зони. Вони просто необхідні для додаткової протекції плечей, ліктів, спини, стегон.

Далекі подорожі мотоциклом можуть відбуватися, у тому числі в холодну пору року. Тому обов'язково подбайте про сітловідбивальні компоненти на екіпі. Чим більше, тим краще позначаєте себе на дорозі – це додатковий компонент безпеки.

Фізична підготовка: чому це важливо

Новачкам, які нещодавно придбали мотоцикл, ми б не рекомендували відразу ж вирушати у тривалу подорож. Також перед поїздкою потрібно підтягти свою фізичну форму. Причому тут не має значення, який у вас об’єм м'язової маси, на першому місці витривалість. Адже сидіти в одній позиції, контролювати дорогу та керувати транспортом упродовж багатьох годин – складно.

Щоб підвищити витривалість, слід займатися стрибками зі скакалкою, бігати на різні дистанції, плавати у басейні. Також не зайвим буде відвідати кілька уроків екстремальної їзди чи подібних занять з інструктором. Це особливо актуально тим, хто їздить недавно і не досить часто.